Fotostory

Kuchynské BYLINKY s liečivým účinkom, ktoré vám nesmú chýbať!

Liečivé kuchynské bylinky ZDROJ: Záhradkár

Väčšinou sa používajú na ochutenie jedál, no ich konzumácia prináša aj zdraviu prospešné benefity. Ktoré najobľúbenejšie bylinky šéfkuchárov by vám nemali chýbať?

Jej hlavnými zložkami sú éterické oleje, okram toho obsahuje vitamíny A, C, D a E. Lístky, ktoré sú typické pre taliansku kuchyňu obohacujú aj minerály ako vápnik, draslík, horčík a železo. Podporuje trávenie tukov a pomáha aj pri žalúdočných nevoľnostiach. Žuvanie čerstvých lístkov pomôže zmierniť aj nepríjemnú migrénu. Bazalka má protizápalové a antibakteriálne účinky. 
Jej hlavnými zložkami sú éterické oleje, okram toho obsahuje vitamíny A, C, D a E. Lístky, ktoré sú typické pre taliansku kuchyňu obohacujú aj minerály ako vápnik, draslík, horčík a železo. Podporuje trávenie tukov a pomáha aj pri žalúdočných nevoľnostiach. Žuvanie čerstvých lístkov pomôže zmierniť aj nepríjemnú migrénu. Bazalka má protizápalové a antibakteriálne účinky. 
Zdroj: Shutterstock

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

Pomáha pri zápale žalúdka i čriev, nadúvaní či ťažkostiach horných dýchacích ciest a kašli. Vo forme éterického oleja do kúpeľa na povzbudenie a ako obklad pri ťažko hojacich sa ranách, píše Zdravie.sk.

Spôsob užitia: Kloktadlo, obklad, zápar, čaj, pesto i olej.
Zberá sa: Čerstvé listy počas rastu pred kvitnutím.