itrulín sa premieňa na aminokyselinu arginín, ktorá zlepšuje činnosť obehovej sústavy a posilňuje imunitu. Melóny sú najchutnejší a najlacnejší kozmetický prostriedok na hydratáciu pleti.
Zdroj: Shutterstock

Jedzte „opaľujúce“ potraviny

Aj tým, čo si naložíte na svoj tanier môžete ovplyvniť vzhľad pokožky. Na prvom mieste by tam určite nemali chýbať potraviny obsahujúce betakarotén. Spomedzi ovocia a zeleniny nezabúdajte na mrkvu, batáty, tekvicu, špenát, brokolicu, mango, papáju. Pravidelne siahajte aj po vitamíne E obsiahnutom najmä v orechoch, mandliach, gaštanoch, semiačkach i jadierkach. Betakarotén aj vitamín E môže byť, okrem vášho taniera, aj v produktoch, ktoré nanášate na pokožku.

Vhodné sú rastlinné oleje a extrakty oranžovej až červenej farby, ako sú nechtíkové, šípkové, marhuľové, rakytníkové. Rakytníkové produkty je tiež osožné užívať pravidelne nielen kvôli opáleniu, ale tiež dobrému fungovaniu imunitného systému. A je tu ešte jedna látka, ktorá podporuje opálený vzhľad pokožky – tyrozín. Ide o zložku, ktorá pomáha pri tvorení kožného farbiva melanínu. Nájdete ju v morčacom mäse, lososovi, vaječných bielkach, syre cottage, avokáde.