Aj toto sviatočné obdobie praje relaxu so šálkou kávy v ruke. Dnes si už však môžete chvíle pohody spríjemniť popíjaním rôznych druhov kávových nápojov. Viete, čím sa líšia?
Espresso sa pripravuje zo 7 gramov kávy a 25 až 35 ml vody, pričom tlak by mal byť 9 barov a teplota vody 88 stupňov Celzia. Hotová veda, čo poviete?
V Taliansku je cappuccino obľúbeným kávovým nápojom k raňajkám. Základom tohto nápoja je espresso doplnené speneným mliekom.
Nápoj nazývaný flat white sa od klasického kapučína odlišuje tým, že je pripravovaný z dvojitého espressa. Teda je chuťovo silnejší ako kapučíno.
Tento nápoj je takisto podobný kapučínu, servíruje sa však v objeme asi 330 ml. Druhým rozdielom je to, že okrem mliečnej peny sa v ňom nachádza aj horúce mlieko.
Tým, že sa skladá z napeneného mlieka, mliečnej peny a espressa, ktoré sa dolieva ako posledné, vytvoria sa v pohári tri farebné vrstvy.
Dalgonská káva je vlastne kapučíno obrátené naruby. V tomto prípade sa totiž nešľahá mlieko, ale káva s cukrom a trochou horúcej vody. Vďaka tomu je výsledok veľmi fotogenický a v dnešnej dobe sociálnych sietí fičí najmä pre pekné zábery na fotky.
Ľadová káva je studeným variantom obľúbeného teplého nápoja. Pri jej príprave káva neprechádza varom a podáva sa s vanilkovou zmrzlinou a šľahačkou.
Frapé pochádza z Grécka a na jeho výrobu sa používa instantná káva a kocky ľadu, prípadne ľadová drť.
V kávových nápojoch nie ste veru doma.
Máte ešte čo doháňať.
Ste kávový znalec!