NEVIETE schudnúť z brucha? TÝCHTO 6 potravín vám pomôže!
21. 10. 2021, 10:33 (aktualizované: 30. 5. 2024, 15:18)

Schudnúť z brucha je skutočne náročné, nie však nemožné. Portál zdravie.sk pripravil zoznam potravín, ktoré vám s tým pomôžu!
Nalepený tuk na bruchu je horší ako ten, ktorý vám rozširuje boky. Zbavíte sa ho správnou životosprávou, niektoré potraviny však majú ešte viac benefitov a vylepšovanie brucha vám pôjde ako po masle. Nezabúdajte, že dámy by nemali mať pás širší ako 80 centimetrov a páni hranicu na 94 centimetrov. Ktoré potraviny sa neoplatí vynechať?
Ocot
Pomôcť vám môže ocot, nie je dôležité z akého ovocia vvznikol či už z hrozna alebo jablka. Za jeho pozitívnym účinkom sa skrýva jeho kyslosť, ktorá podporuje spaľovanie tukov. Kyselina octová totiž obsahuje enzým zodpovedný za mobilizáciu tuku z tukových buniek, ktoré následne vyvužije ako zdroj energie. Pri hlavných jedlách si dajte dve lyžice octu. Nie však čistého, zrieďte alebo zapite ho vodou, pridáva tip portal vital.de. Ocot popíjajte maximálne štrnásť dní, potom si dajte týždeň prestávku.
Čo sa oplatí ešte jesť?
Paprika
Zdroj: Laura Witteková
Papriku si pokojne nakrájajte ku každému jedlu.
Určite viete, že papriky sú výborným zdrojom vitamínu C, to však nie je všetko. Táto chutná zelenina obsahuje nikotín, konkrétne nikotínové alkaloidy solanín a slanidín. Samozrejme ide o výrazne menšie koncentrácie ako napríklad v cigaretách. Aj to však stačí, aby sa prirodzene znížila chuť k jedlu. Zníži sa i objem brušného tuku, ako ukázala štúdia s výťažkami z papriky.
Ľanové semienka
Zdroj: Shutterstock
Ľanové semienko primiešajte do šalátu i jogurtu.
Sú ideálnym doplnkom jogurtov či kaší, ľanové semienka patria k najkvalitnejšej vlánkne. Odporúčanú dávku 30 gramov denne dodrží len málokto. Pravidelná konzumácia vlákniny zlepšuje trávenie a znižuje riziko vzniku civilizačných ochorení. Okrem toho výborne stimuluje spaľovanie tukov. Vlánkninu metabolizujú baktérie v hrubom čreve na mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Tie zase zvyšujú bazálny metabolizmus a podľa štúdie zvyšujú spaľovanie tukov o 25 percent.
Voda
Zdroj: Shutterstock
Voda je ideálny nápoj.
Jej výhodou je určite nulový počet kalórií. Navyše stimuluje odburávanie tukov a ich spaľovanie. Už výskum v roku 2003 ukázal, že zvýšený príjem tekutín vedie k vyššiemu zhadzovaniu hmotnosti. Ak máte medzi hlavnými jedlami chuť niečo zjesť, dajte si namiesto toho pohár vody alebo kávu. Aj tento obľúbený nápoj podporuje rýchlejšie spaľovanie tukov.
Škorica
Zdroj: Shutterstock
Voňavá škorica je aj prírodným antibiotikom.
Účinok škorice preverila šestnásť týždňová štúdia s účastníkmi, ktorí trpeli nadváhou. Denne im servírovali každý deň tri gramy škorice. Po štyroch mesiacoch zhodili o tri kilogramy viac ako druhá placebo skupina. Obvod pásu sa u nich znížil o päť centimetrov, upravili sa aj hodnoty tuku v krvi. Ďalšie štúdie však tieto výsledky nepotvrdili. V každom prípade sa oplatí kvalitnou škoricou jogurty alebo rannné müsli, určite naštartuje trávenie.
Kel
Zdroj: Shutterstock
Kel hlávkový môžete pestovať ako odrody vhodné na rýchlenie v krytých priestoroch alebo klasické, poľné, rozdelené podľa času sejby a zberu na skoré a neskoré.
Ideálne je, ak siahnete po kučeravom keli. Okrem iného obsahuje aj sekundárne metaboli rastlín, kokrétne tylakoidy. Vonkajšia ochranná vrstva alebo membrána tylakoidov odoláva tráviacim enzýmom a zostáva v tenkom čreve celé hodiny. Behom tohto času sa viaže na takzvanú lipázu, enzým, ktorým telo strávi a vstrebáva tuk. Podľa odborníkov tylakoidy pôsobia ako prírodný blokátor tukov. Platí to aj pre kapustu či rukolu.