Vo svete, v ktorom každý deň prichádza nový "zázračný" zdravotný tip, môže byť ťažké oddeliť zrno od pliev. Trend jablčného octu je už nejaký čas hitom na sociálnych sieťach, a preto sme sa rozhodli zistiť, či sú jeho účinky skutočné a čo sa stane, ak túto rannú rutinu zaradíme do nášho dňa.
Čo je to jablčný ocot?
Jablčný ocot je druh octu, ktorý sa vyrába fermentačným procesom, pri ktorom sa (zjednodušene povedané) pomocou kvasiniek a cukru premieňajú rozdrvené jablká na kyselinu octovú. Surový, nefiltrovaný jablčný ocot obsahuje baktérie a kvasinky, ktorých súčasťou sú probiotiká prospešné pre naše črevá.
Jablčný ocot je silný liek, ktorý sa používa už stovky rokov - naozaj teda obstál v skúške času. Prípravky z jablčného octu sú vďaka svojej probiotickej sile skvelé pre zdravie čriev, pomáhajú vyrovnávať hladinu cukru v krvi, podporujú trávenie a reguláciu hmotnosti, znižujú hladinu cholesterolu, posilňujú imunitný systém a dokonca sa hovorí, že pomáhajú - a dokonca zlepšujú - vzhľad akné a jaziev.
Jedinou nevýhodou jablčného octu je potenciálna erózia zubnej skloviny, preto je kľúčové miešanie s vodou. Môžete si namiešať tzv. "shot" - 1 až 2 polievkové lyžice octu v 15 až 30 mililitroch vody - pred jedlom alebo po jedle, podľa toho, čo vám vyhovuje viac.