Reklama

Pozor na tieto potraviny: Zbytočne vám z nich rastie brucho!

Reklama

Niekedy sa priberaním skrývajú drobné chyby, ktoré sa spočítajú a výsledkom je väčšie brucho.

Chcete sa dostať pre letom do lepšej formy? Trápi vás väčšie brucho? Možno na ňom nevedomky pracujete. Existuje totiž mnoho potravín, ktoré by sa spájajú s nadmerným rastom brušného tuku, najmä ak sa konzumujú v nadmerných množstvách alebo sú súčasťou nevyváženej stravy, píše magazín Zdravie. Na čo si teda dávať pozor?

1. Biela múka

Kameňom úrazu často bývajú rafinované obilniny. Potraviny ako biely chlieb, biele ryža, a cestoviny vyrobené z bielej múky majú vysoký glykemický index, čo môže spôsobiť rýchly nárast hladiny cukru v krvi a ukladanie tuku v oblasti brucha. Nemusíte sa ich úplne vzdávať, len si na nich nepostavte jedálniček a pravidelne ich nahraďte zdravšou alternatívnou. Vymeňte ich za celozrnné obilniny. Sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, čo pomáha udržiavať nižšiu hladinu cukru v krvi a zlepšuje trávenie. Príklady zahŕňajú hnedú ryžu, celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny, pohánku, proso a ovsené vločky. Vhodné sú i ľanové či chia semiačka, ktoré sú bohaté na vlákninu a omega-3 mastné kyseliny.

2. Sladké nápoje

Nápoje s pridaným cukrom, ako sú sladené džúsy, nealkoholické nápoje a energetické nápoje, môžu viesť k nadmernému príjmu kalórií a tukov, čo môže podporiť nárast brušného tuku. Základ pitného režimu musí tvoriť voda. Ak vám už lezie krkom, ochuťte si ju napríklad čerstvou citrónovou šťavou. Práve riedené šťavy, ktoré si pripravíte z čerstvého ovocia sú ideálnom náhradou džúsov s pridaným cukrom. Pomôcť vám môžu i bylinkové čaje. Napríklad mäta výborne chutí a navyše vám naštartuje trávenie.

3. Pozor na soľ

Príliš veľa soli v jedálničku môže spôsobiť zadržiavanie vody a zvýšený zápal, čo môže prispieť k nárastu objemu brušného tuku. Konzumácia nadmerného množstva soli môže navyše viesť k zvýšenej chuti do jedla. Optimálny príjem soli pre dospelého je približne jedna čajová lyžička denne. Pre ľudí so zvýšeným rizikom srdcových ochorení alebo hypertenzie by mal byť príjem soli ešte nižší. Pripravujte si väčšinu jedál doma, aby ste sa vyhli skrytej soli v spracovaných potravinách. Naučte sa jedlá dochucovať bylinkami a korením. Dávajte si pozor na pochutiny ako sú slané oriešky, tyčinky alebo čipsy.

4. Alkohol brzdí spaľovanie

Nadmerná konzumácia alkoholu môže viesť k nárastu hmotnosti a k uskladneniu tuku v oblasti brucha, pretože alkohol má vysoký obsah kalórií a môže brzdiť spaľovanie tukov. Navyše vám pri popíjanie väčšinou niečo jete, čo opäť zvyšuje kalorický príjem. Alkohol môže narušiť rovnováhu hormónov, vrátane leptínu a grelínu, ktoré ovplyvňujú pocit hladu a sýtosti, čo môže viesť k nadmernému príjmu potravy. Navyše obsahuje relatívne vysoký počet kalórií, najmä v porovnaní s inými nápojmi bez alkoholu. Gram alkoholu má približne 7 kalórií, čo je len o niečo menej ako gram tuku, ktorý má 9 kalórií. Sladké koktaily, pivo s vysokým obsahom alkoholu a likéry, môžu obsahovať ešte viac kalórií kvôli pridanému cukru a ďalším prísadám.

5. Veľa tuku

Zdroj: iStockphoto

Chops with vegetables

Potraviny s vysokým obsahom tuku, ako sú údeniny či vyprážané jedlá môžu výrazne prispievať k nárastu brušného tuku a nadmernému rastu obvodu pása. Tuky sú menej sýtiace ako bielkoviny a vláknina, čo znamená, že môžu vyvolať menší pocit sýtosti. To môže viesť k nadmernému príjmu kalórií, keďže sa človek cíti menej plný a konzumuje viac jedla. Navyše gram tuku obsahuje viac ako dvojnásobok kalórií v porovnaní s gramom sacharidov alebo bielkovín. Konzumácia potravín s vysokým obsahom tuku môže viesť k zvyšovaniu chuti po týchto potravinách, čo môže viesť k častejšiemu konzumovaniu a nadmernému príjmu tukov. Pozor si treba dávať aj na veľkosť porcií.

6. Nedostatok vlákniny

Nedostatok vlákniny v strave môže spomaliť trávenie, čo môže viesť k zadržiavaniu potravy a plynov v črevách, čo sa prejaví ako nadmerné nafukovanie brucha, ktoré je potom väčšie. Uprednostňujte čerstvé potraviny, spracované polotovary sú väčšinou chudobné na vlákninu. Vsaďte na čerstvé ovocie a zeleninu, ktoré sú jej výborným zdrojom. Nezabudnite na strukoviny ako sú fazuľa, cícer, hrach a šošovica, sú vynikajúcim zdrojom vlákniny a bielkovín. Zahrňte ich do polievok, šalátov, plátkov alebo príloh. Skôr ako sladené cereálie si do jogurtu prihoďte ovsené vločky alebo ľubovoľné semiačka.