Ak občas pociťujete hlad medzi jedlami, nie je to veľký problém, ale príliš časté maškrtenie či pojedanie mimo hlavných jedál môže viesť k priberaniu a čo horšie, k vzniku chorôb ako cukrovka alebo srdcové choroby, píše Zdravie.sk. Je preto dôležité položiť si otázku, prečo tieto chute vznikajú, keď ste sa prednedávnom poriadne najedli. Ide o to, že nie každé jedlo prinesie pocit sýtosti. Niektoré jedlá vám môžu dokonca spôsobiť väčší hlad! Ktoré sú najčastejšie?
Ide hlavne o jedlá obsahujúce rýchle cukry, ktoré rýchlo zvýšia glykemický index , ktorý následne rovnako rýchlo klesne. Pokles hladiny cukru v krvi je jednou z príčin pocitu hladu. Napríklad banán a batát majú takmer rovnaké nutričné zloženie, no telo na ne reaguje inak. Sladký zemiak obsahuje „pomalý cukor“, zatiaľ čo banán „rýchle cukry“. Po banáne teda vyhladnete skôr ako po batátach.
A pozor aj na málo výživné, no kalorické jedlá, ktoré síce zaplnia žalúdok, no nezasýtia organizmus.