Sú vaše vlasymatné a lámavé? Môže to byť čiastočne spôsobené vašou stravou, píše Zdravie.sk. Nedostatok istých vitamínov, minerálov alebo stopových prvkov môžu ovplyvniť zdravie vlasov. Ich zaradením do jedálnička získate vlasy poddajné, lesklé a plné vitality.
Vlasy sú z 95 % tvorené keratínom, proteínom, ktorý im dodáva pružnosť, pružnosť a odolnosť. Niektoré nedostatky v strave, vrátane nedostatočného príjmu bielkovín, zhoršujú tvorbu keratínu, vlasy sú krehké, poškodené, majú tendenciu vypadávať. Okrem keratínu potrebujú aj železo, vitamíny, zinok a niektoré aminokyseliny. Aké potraviny by ste mali čím skôr začať konzumovať, aby ste svoje vlasy podporili?
1. Ryby

Chudé ryby sú bohaté na bielkoviny a obsahujú metionín a cystín, čiže aminokyseliny, ktoré podporujú tvorbu keratínu.
Čo sa týka tučných rýb ako losos, sardinky či makrela, obsahujú dobré omega-3 mastné kyseliny a vitamín D, ktoré posilňujúelasticitu vlasov a spomaľujú starnutie buniek.
2. Farebná zelenina
Červená alebo žltá paprika a v širšom zmysle farebná zelenina ale aj ovocie sú bohaté na vitamín C, antioxidant nevyhnutný pre dobré zdravie vlasov, ako aj na vitamíny skupiny B.
3. Vajcia
Dodajú vám bielkoviny, železo a vitamín B, ktoré stimulujú rast vlasov, ako aj vitamín A, ktorý regeneruje vlasové tkanivo.