Toto sú najlepšie prírodné SPAĽOVAČE TUKU, ktoré máte doma!
19. 8. 2023, 8:36 (aktualizované: 30. 5. 2024, 15:25)

Zdroj: Canva
Chcete chudnúť a zároveň jesť niečo dobré? Siahnite po jedlách a nápojoch, ktoré nakopnú trávenie a potešia chuťové poháriky.
Možno ste už skúšali takmer všetko a nekonečný kolobeh chudnutia, jojo efektov a sklamaní z nezískanej želanej váhy vás už poriadne znechutil. Skúste sa však na jedlo pozrieť inak. Vyberte si také, ktoré je zdravé, ktoré poteší chuťové poháriky a ešte aj pri ňom schudnete. Ponúkame pár tipov na prírodné a chutné spaľovače tukov, píše Zdravie.sk.

Ananás
Zdroj: Shutterstock
Ananás obsahuje enzým bromelaín.
Je zdravý, šťavnatý a sladký. No aj tak ho väčšinou v obchode zväčša prehliadnete alebo skôr siahnete po verzii v konzerve. Čo je škoda. Ak máte možnosť, kúpte si čerstvý a okrem chuťových pohárikov potešíte aj svoju líniu. Ananás je totiž výborným tropickým pomocníkom pri chudnutí. Nielenže vám vláknina zabezpečí dlhodobý pocit zasýtenia, ale aj obsahuje enzým bromelaín. Pretože tento enzým dokáže efektívne štiepiť bielkoviny, pomáha pri zlepšení trávenia, spaľovaní tukov a tiež naštartuje metabolizmus. Pri ananáse si však dajte pozor na vysoký podiel cukru.
Citrón
Zdroj: Shutterstock
Citrón obsahuje vlákninu nazývanú pektín, ktorá tlmí pocit hladu.
V lete osvieži, v zime lieči a zahreje s čajom. Ak začnete deň s teplou vodou a citrónom, podporíte trávenie, črevá a urýchľuje metabolizmus. Citrónová šťava obsahuje minerály a vitamíny, ktoré pomáhajú z tela vyplavovať škodlivé látky. Citrón tiež obsahuje vlákninu nazývanú pektín, ktorá tlmí pocit hladu a v kombinácii s vitamínom C je strašiakom podkožného tuku. A sú tu ešte ďalšie benefity pitia citrónovej vody - je močopudná, takže sa vaše telo rýchlejšie zbaví toxínov a zároveň pomáha pri tvorbe tráviacich štiav.
Zelený čaj
Zdroj: Shutterstock
Zelený čaj spomaľuje ukladanie tuku v organizme.
Medzi prirodzenými spaľovačmi tuku sa umiestňuje na prvých priečkach. Spomaľuje ukladanie tuku v organizme, urýchľuje spaľovanie energie a tiež znižuje rýchlosť vstrebávania cukrov. Ide o takzvaný termogénny účinok, čiže zvyšuje tvorbu tepla, čím strácame viac energie pri rovnakej námahe. Ak do neho pridáte ešte pár kvapiek citrónu, zintenzívnite jeho silu. Takto pripravený čaj obsahuje vitamíny, antioxidanty a ďalšie mikroživiny.
Káva
Zdroj: Shutterstock
Britské štúdie ukázali, že po vypití kávy sa okamžite zvýši metabolizmus.
Za diétne účinky káva vďačí kofeínu, ktorý brzdí chuť do jedla a zlepšuje trávenie. Denný výdaj energie však môže zrýchliť len čistá káva bez prídavkov, ako je cukor alebo mlieko. Navyše kofeín pomáha udržať výkonnosť a podporuje premenu energie viazanej v tukoch. Britské štúdie ukázali, že po vypití kávy sa okamžite zvýši metabolizmus. Vedci z Londýnskej univerzity vypočítali, že tri šálky čiernej kávy denne zvýšia energetický výdaj prostredníctvom tepla o 150 kilokalórií, čo zodpovedá približne 50 gramov cestovín.
Škorica
Zdroj: Shutterstock
Škorica rozprúdi krv v žilách a podporí trávenie.
Škorica je známe afrodiziakum, ale vedeli ste o nej, že dokáže výborne štiepiť tuky a cukry? Okrem toho rozprúdi krv v žilách a podporí trávenie. Škorica má mnoho pozitívnych účinkov na náš organizmus, podporuje obranyschopnosť, je protirakovinová, uvoľňuje napätie a zlepšuje náladu. Pripravte si napríklad obľúbený nápoj na chudnutie, budete naň potrebovať škoricu, med a vodu. Čajovú lyžičku mletej škorice nasypte do šálky, zalejte horúcou prevarenou vodou a nechajte chvíľu lúhovať. Med pridajte až keď je voda vlažná, inak prídete o jeho účinné látky. Polovicu nápoja vypite pred spaním a druhú polovicu ráno po prebudení na prázdny žalúdok. Škoricu však môžete pridávať do rôznych nápojov a jedál. Hodí sa do kávy, jogurtu, kaše a dokonca aj do mäsa.
Zázvor
Zdroj: Shutterstock
Zázvor znižuje hlad a chuť na ďalšie jedlo.
Zázvor poznáte ako skvelý pomocník pri prechladnutí alebo na zmiernenie nevoľností. Výskumy však ukázali, že tiež znižuje hlad a chuť na ďalšie jedlo. Zázvor prehreje telo, zrýchli metabolizmus a podporí činnosť tráviacej sústavy. Pridajte ho preto do varenia, pokojne aj na ochutenie polievok. Pripravte si z neho domáce celozrnné sušienky alebo len uvarte čaj a nechajte ho rozpúšťať vaše tukové bunky.
Čili papričky
Zdroj: Shutterstock
Čili papričky
Pálivé papričky obsahujú látku kapsaicín, ktorý je zodpovedný za pálivú chuť papriky. Teplo, ktoré je vyvolané ako reakcia tela na kapsaicín, zvýši počet spálených kalórií po jedle. Okrem toho zníži hlad a zabezpečí pocit plnosti. Pálivým jedlám sa preto pri chudnutí nevyhýbajte. Nielenže takto ochutené jedlá dobre chutnajú, ale budete sa po nich tiež dobre cítiť a aj vyzerať. Čo tak napríklad dať si na obed grilovanú zeleninu s čili?