Zabijaci TUKU: Týchto 8 pokrmov vás ZBAVÍ prebytočných faldov!
2. 5. 2023, 13:05 (aktualizované: 30. 5. 2024, 15:24)

Zdroj: shutterstock
Je tu ďalší z dôkazov, že chudnúť sa dá jedením. Niektoré potraviny a jedlá sú skutočnými rozpúšťačmi tukov a zbavujú telo nadbytočných kilogramov. Máte ich na tanieri pravidelne?
Ako píše Zdravie.sk, chuť do jedla môže ostať a tieto potraviny vám ju nepokazia. Skôr budete prekvapení, že chudnutie môže byť chutné a do leta pri pravidelnej konzumácii týchto potravín môžete získať lepšiu postavu a s ňou aj lepší pocit. Ako píše eatsmarter.de, vďaka svojim zložkám naštartujú metabolizmus, zasýtia na dlhú dobu a mali by zabrániť maškrteniu.
1. Grapefruit

Zdroj: Shutterstock
Grapefruit stimuluje odbúravanie tukov v pečeni.
Grapefruit boduje svojou horkosťou. Aminokyselina naringín je zodpovedná za chuť citrusových plodov a na druhej strane stimuluje odbúravanie tukov v pečeni. Je to silný antioxidant a spolu s draslíkom pomáha z tela odstraňovať toxíny. Za normálnych okolností pečeň ukladá tuky, ale naringín vo svojej metabolizovanej forme ovplyvňuje tri bielkoviny, takže sa rozkladá viac tukov a znižuje sa „zlý“ LDL cholesterol.
Grapefruit obsahuje tiež pektín, nerozpustnú vlákninu, ktorá podporuje trávenie. V tráviacom trakte napučí a poskytuje lepší pocit sýtosti. Okrem toho má vláknina pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi, a tak pomáha predchádzať chuti na ďalšie jedlo.
Okrem toho je plný vitamínu C, ktorý je dôležitý nielen pre imunitný systém, ale aj pri redukcii tuku. Grapefruit obsahuje len 45 kalórií na 100 gramov a v porovnaní s iným ovocím má pomerne nízky obsah cukrov.
2. Chilli
Zdroj: Shutterstock
Síce riadne pália, ale čili papričky sú výborné aj proti bolesti a zápalom.
Čo páli, spáli! Aj tak sa dá hovoriť o potravinách obsahujúcich kapsaicín, ktorý je zodpovedný za ich pálivú chuť, čo je hlavne chilli. Kapsaicín je alkaloid rastlinného pôvodu v tele vyvoláva horúčosť a tepelné podnety. Vyvoláva nielen pot na čele, ale zvyšuje aj spotrebu osobnej energie. Telo musí zvýšenú produkciu tepla kompenzovať, metabolizmus sa zrýchli a energia sa začne spotrebúvať. A tým aj kalórie.
Je to proces, ktorý sa spustí rýchlo a trvá zhruba 30 minút. Kapsaicín tiež stimuluje tvorbu slín a žalúdočných štiav, zabezpečuje lepšie prekrvenie slizníc, čím podporuje trávenie. Má tiež antibakteriálny účinok, zabraňuje zápalom sliznice žalúdka a tenkého čreva. Chilli papričky sa dajú ľahko pridávať do jedál v malých kúskoch.
3. Zázvor
Zdroj: Shutterstock
Zázvor obsahuje pálivé zložky, ako je napríklad gingerol, ktoré stimulujú termogenézu.
Zázvor je absolútny zabijak tuku. Obsahuje pálivé zložky, ako je napríklad gingerol, ktoré stimulujú termogenézu, krvný obeh a trávenie. Výsledok je podobný ako pri chilli, zvýšená spotreba energie a optimalizácia metabolizmu.
Ráno si môžete vychutnať čaj z čerstvého zázvoru, stimuluje tvorbu slín, žalúdočných štiav a urýchľuje proces trávenia. Je ideálny na očistu a chudnutie.
4. Zelený čaj
Zdroj: Shutterstock
Zelený čaj obsahuje málo kalórií a môže mať výrazný vplyv na metabolizmus.
Štúdie z Ázie ukazujú, že štyri až päť šálok zeleného čaju denne môžu pomôcť znížiť nárast telesného tuku. Zo sekundárnych rastlinných látok obsahuje napríklad polyfenol epigalokatechín galát, ktorý zlepšuje spaľovanie tukov. Okrem toho obsahuje málo kalórií a môže mať výrazný vplyv na metabolizmus. Horké a sekundárne rastlinné látky obsiahnuté v zelenom čaji potláčajú chuť na sladké a môžu mať pozitívny vplyv na hormonálnu rovnováhu a pečeň. Vedci však upozorňujú, že zelený čaj by sa nemal stať hlavnou zložkou jedálnička, ide o doplnkové opatrenie.
5. Jahňacie mäso
Zdroj: Shutterstock
Jahňacina obsahuje L-karnitín, látku podobnú vitamínu, ktorá zohráva hlavnú úlohu pri metabolizme tukov.
Jahňacina obsahuje L-karnitín, látku podobnú vitamínu, ktorá zohráva hlavnú úlohu pri metabolizme tukov. Prišli na to nemeckí vedci pomocou rôznych štúdií. Okrem toho jahňacina, vo väčšine svojich častí, obsahuje veľa bielkovín a málo tuku.
6. Káva
Zdroj: Shutterstock
Káva obsahuje kofeín a niacín, ktoré zlepšujú trávenie.
Pokiaľ pijete kávu bez mlieka a cukru, môže byť považovaná za ničiteľku tuku. Obsahuje kofeín a niacín, ktoré zlepšujú trávenie tým, že zvyšujú energetický metabolizmus. Kofeín zvyšuje produkciu tepla, ako aj krvný tlak v tele, čo zvyšuje metabolizmus.
7. Cibuľa
Zdroj: Shutterstock
Červené odrody cibule obsahujú množstvo izoaliínu.
Jej antioxidačné zložky znižujú krvný tlak, krvné lipidy a hladinu cukru v krvi. Taktiež potláčajú zápaly spôsobené nezdravými potravinami, ktoré môžu viesť k obezite. Pokiaľ konzumujete veľa cibule, nadbytočný tuk sa nemá šancu prilepiť na boky a brucho! Cibuľa podporuje metabolizmus, čím pomáha tuky spaľovať. Skrýva sa za tým zlúčenina síry alicín, ktorá odvodňuje organizmus a podporuje trávenie.
Červené odrody obsahujú množstvo izoaliínu, čo je tiež zlúčenina síry, ktorá zabezpečuje štipľavú chuť a poháňa tvorbu sĺz. Tá tiež stimuluje produkciu aminokyseliny taurín, čo môže viesť k uvoľňovaniu určitých hormónov, ktoré zabezpečujú urýchlené odbúravanie tukových buniek.
8. Voda
Zdroj: Shutterstock
Berlínski vedci zistili, že diéta môže byť úspešnejšia, ak denne vypijete liter čistej vody navyše.
Voda neobsahuje žiadne kalórie. Berlínski vedci zistili, že diéta môže byť úspešnejšia, ak denne vypijete liter čistej vody navyše od ostatných tekutín. Voda tiež zvyšuje spotrebu energie v ľudskom tele, pretože telo musí v dôsledku toho produkovať veľa tepla. Následne sa spaľujú kalórie a tie znižujú tukové zásoby.