11 potravín, ktoré vás môžu zabiť! Vedeli ste o nich?
11. 7. 2024, 13:17 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:22)
O jedovatých rybách fugu ste už určite počuli, ak sa zle pripravia, sú smrteľné. Existuje ale viac potravín, ktoré môžu pri nesprávnej príprave zabíjať. Poznajte 11 každodenných potravín, ktoré dokážu byť nebezpečné.
1. Paradajky

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Paradajky
Šťavnaté paradajky obsahujú v listoch jed, glykoalkaloid. Ten spôsobuje žalúdočné ťažkosti, silné kŕče a úzkosť. Preto listy a stonky paradajky vôbec nekonzumujte, píše magazín Zdravie.
2. Rebarbora
Zdroj: Shutterstock
To, že je rebarbora často súčasťou sladkých dezertov, ešte neznamená, že sa nedá využiť inak a menej kalorickejšie. Rebarbora obsahuje vápnik, draslík, vitamín C a takmer polovicu doporučeného množstva vitamínu K. Zvoľte si rebarborové jedlo bez veľkého množstva cukru, aby ste dosiahli čo najväčší prínos pre zdravie.
Z rebarbory sa síce dajú upiecť rôzne pochúťky, ale jej listy sú jedovaté. Spôsobujú dýchacie ťažkosti, záchvaty, zlyhanie obličiek a v niektorých prípadoch aj smrť.
3. Zemiaky
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zemiaky
Zemiaky majú jedovaté stonky aj listy, ale aj napriek tomu je otrava zemiakmi zriedkavá. Väčšina úmrtí súvisiacich so zemiakmi pochádza z konzumácie zelených zemiakov alebo pitia čaju z listov zemiakov.
4. Čerešne
Zdroj: Shutterstock
Čerešne sú výborné pre zdravie. Obsahujú látky proti cukrovke i reume. Kôstky však určite nejedzte.
Pozor na kôstky čerešní, obsahujú jedovatý kyanovodík.
5. Surové mäso
Zdroj: Shutterstock
Surové mäso musíte tepelne poriadne spracovať.
Surové mäso, hydina a morské plody, ako aj tepelne neupravené vajcia môžu obsahovať baktérie salmonely. Tieto baktérie môžu spôsobiť gastroenteritídu a závažné komplikácie ako bakteriémia (keď sa salmonela dostane do krvného obehu), čo je obzvlášť nebezpečné pre ľudí so slabším imunitným systémom. Mäso preto vždy dobre tepelne spracujte.
6. Mandle
Zdroj: SHUTTERSTOCK
mandle
Toto semienko (nie, v skutočnosti to nie je orech) môže mať mnoho zdravotných výhod - ale môže byť aj plné jedu. Horké mandle sú v surovej forme plné cynaidu. Aby sa toxíny odstránili, musia prejsť špecializovanou tepelnou úpravou - viac ako len pražením v rúre.
7. Kôstkové ovocie
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Jablká
Jablká, čerešne, slivky, hrušky, broskyne a marhule sú síce chutné, ale ich semená, kôstky a listy obsahujú amygdalín, ktorý produkuje kyanid. Veľké dávky môžu spôsobiť závraty, zvracanie, vysoký krvný tlak, zlyhanie obličiek, kómu a dokonca smrť.
8. Med
V tejto sladkej a lepkavej pochúťke sa nachádzajú pyrolizidínové alkaloidy, jedovaté toxíny. Ak nie je med správne pasterizovaný, jeho konzumácia môže viesť k bolestiam hlavy, závratom, slabosti a zvracaniu - konzumácia príliš veľkého množstva medu môže byť smrteľná.
9. Kešu
Zdroj: Shutterstock
Oriešky kešu posilňujú imunitný systém, zlepšujú funkciu srdca a pripisuje im aj schopnosť utíšiť bolesť zubov. Stačí ich 20, aby vám dodali dennú dávku železa.
Škrupiny kešu obsahujú kyselinu anakardovú, ktorá môže spôsobiť popálenie pokožky a žalúdočné ťažkosti. Kešu oriešky sa musia pred konzumáciou uvariť alebo opražiť. V surovom stave obsahujú urushiol, chemickú látku, ktorá môže spôsobiť vyrážky podobné ako od jedovatého brečtanu - alebo ešte horšie, smrť v závislosti od toho, koľko ich skonzumujete.
10. Čili papričky
Zdroj: Shutterstock
Síce riadne pália, ale čili papričky sú výborné proti bolesti a zápalom.
Nikoho samozrejme nezabijú, ale papričky obsahujú chemickú látku kapsaicín, vďaka ktorej sú pálivé a táto látka sa používa aj v paprikových sprejoch. Avšak konzumácia veľkého množstva papričiek môže spôsobiť zúženie pľúc.
11. Červená fazuľa
Zdroj: Shutterstock
Strukoviny sú zdravé, pretože obsahujú veľa bielkovín a ďalších zdraviu prospešných látok, ale musíte ich poriadne povariť. Platí to najmä v prípade červenej fazule, ktorá v surovom stave dokáže byť toxická. Môže za to toxín fytohemaglutin, ktorý spôsobuje črevné problémy podobné otrave. Preto pozor na deti, ktorým sa táto fazuľa môže zdať lákavá.
Červená fazuľa obsahuje toxíny nazývané lektíny, ktoré v podstate zabíjajú bunky v žalúdku. Jediný spôsob, ako si vychutnať červenú fazuľu bez škodlivého toxínu, je pripraviť ju správne: namočiť fazuľu do vody aspoň na päť hodín pred konzumáciou. V opačnom prípade vám konzumácia už polovice šálky surovej červenej fazule môže spôsobiť vážne ochorenie.