Reklama

Máme recepty na to najchutnejšie VIANOČNÉ PEČIVO! Inšpirujte sa

STRIEKANÉ
KOLÁČIKY

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Pripravili sme pre vás výber tých najlepších vianočných koláčikov!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    10 NAJ malých vianočných koláčikov z Dobrého jedla

    1. Linecké koláčiky

    Potrebujete: 300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vajíčko, 1 žĺtok, ríbezľový lekvár ako plnka

    Postup: Zo surovín pripravte cesto. Nechajte ho aspoň hodinu v chladničke odležať. Potom ho vyberte a rozvaľkajte na hrúbku 2 až 3 mm a vykrojte ľubovoľný tvar pomocou formičiek. Koláčiky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte na 180 °C dozlatista. Potom ich nechajte vychladnúť a zlepte pomocou obľúbeného lekváru. Poprášte práškovým cukrom a hotovo. 

    Zdroj: shutterstock

    Linecké kolieska k Vianociam patria!

    2. Vianočné medovníčky

    Potrebujete: 160 g kryštálového cukru, 160 g medu, 120 g masla, 500 g hladkej múky, 1 KL sódy bikarbóny, 1 KL mletej škorice, 1 KL perníkového korenia, 2 celé vajcia

    Postup: Cukor, med a maslo dajte do hrnčeka a na miernom plameni nechajte zohriať, aby sa zmes spojila. Do múky primiešajte všetky sypké suroviny a prilejte ešte teplú medovú zmes. Do nie úplne vychladnutého cesta zamiešajte obe vajcia a vypracujte hutné cesto. Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte odpočívať dve hodiny. Na mierne pomúčenej doske cesto vyvaľkajte a vykrajujte. Pred pečením medovníčky potrite vajcom, ktoré ste vyšľahali s trochou kakaa. Pečte na 170 až 180 stupňoch.

    Zdroj: Shutterstock

    Dnes sa hovorí, že perníky sú s cukrom, ale medovníky iba s medom.

    3. Grilážky

    Potrebujete:  300 g kryštálového cukru, 1 sladené kondenzované mlieko (397 g), 250 g masla, 100 g mletých orechov, 6 obdĺžnikových tortových oblátok

    Postup: Z cukru pripravte karamel, vlejte doň kondenzované mlieko a varte na miernom ohni, kým nebudete mať hladkú hustú hmotu. Pridajte zomleté orechy a maslo, dobre premiešajte a natierajte hmotou oblátky. Prikryte fóliou, zaťažte a nechajte v chlade cez noc. Krájajte až na druhý deň.

    Zdroj: Shutterstock‎

    Orechové grilážky

    4. Kokosové ježe

    Potrebujete: 2 vajcia, 300 g cukru, 200 g masla, 4 dcl mlieka, 300 g múky, 1 prášok do pečiva, 150 g čokolády a strúhaný kokos

    Postup: Vajcia vyšľahajte s cukrom, pridajte 100 g masla a ďalej šľahajte. Potom pridajte 2 dcl mlieka, múku a prášok do pečiva. Cesto vylejte do vymasteného pekáča a pečte pri 200 °C do zlatohneda. Na polevu roztopte 100 g masla, čokoládu a pridajte 2 dcl mlieka. Nechajte vychladnúť, nakrájané cesto máčajte do čokolády a potom hneď v kokose.

    Zdroj: Laura Witteková

    Kokosové ježe

    5. Bratislavské rožky

    Potrebujete (na 30 rožkov): 370 ml mlieka, 60 g kryštálového cukru, 1 droždie, 500 g hladkej múky, 150 g vlašských orechov, 150 g mletého maku, 300 g práškového cukru, 1 čl soli, 150 g domácej masti

    Postup: Zo 125 ml mlieka, lyžice cukru, lyžice múky a droždia si pripravíme kvások. Po vzídení kvások zmiešame s múkou, kryštálovým cukrom, soľou a roztopenou masťou a poriadne vymiesime na tuhé nelepivé cesto a necháme vykysnúť. Cesto si rozdelíme na rovnaké časti, jeden rožok by mal mať okolo 30 gramov + rovnako plnky.

    Plnku si pripravíme tak, že mak (alebo orechy), práškový cukor a 125 ml mlieka zmiešame, dáme na panvicu a za pravidelného miešania varíme na miernom ohni do zhustnutia. 

    Jednotlivé kúsky vyvaľkáme, plníme plnkou a zatáčame do rohlíčkov. Orechové do tvaru písmena C a makové do tvaru písmena U. Hotové rožky potrieme žĺtkom a počkáme, kým vrstva zaschne. Pečieme 10 minút v rozohriatej rúre na 200 °C.

    Zdroj: Petra Števková

    Makové sú do tvaru písmena U a orechové zas do tvaru písmena C

    6. Vianočné cookiesky

    Potrebujete: 142 g hladkej múky, 1/4 KL sódy bikarbóny, štvrť balíka kypriaceho prášku, 1/2 KL soli, 113 g masla, 90 g krupicového cukru, 1 vajce, čokoláda, sušené brusnice alebo hrozienka

    Postup: Múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ zmiešajte. V druhej miske spojte roztopené maslo, cukor a vajce. Zo všetkého vymiešajte hustú zmes. Veľkou lyžicou naberajte priamo na plech vystlaný papierom a pritlačte. Do koláčikov naukladajte polámané kúsky čokolády, prípadne brusnice, hrozienka, lentilky alebo oriešky. Pešte pri 175 °C počas 10 minút.

    Zdroj: Shutterstock

    Cesto môžete spraviť aj čokoládové.

    7. Zázvorníky

    Potrebujete: 250 g hladkej múky, 50 g cukru, 50 g mandlí, 30 g med, 20 g masla, 1 vajce, čierne korenie, períkové korenie, škorica, kardamóm, soľ, 30 g zázvoru, 1/2 čl sódy bikarbóny a med a vajce na potretie.

    Postup: Všetko spolu poriadne zmiešajte do cesta, rozvaľkajte na tenší plát, povykrajujte požadované tvary a uložte na plech vystlaný paprierom na pečenie. Pečte pri 170 °C počas 10 minút.

    Zdroj: Nový Čas pre ženy, Beautifood

    Chrumkavé hrnčekové zázvorníky

    8. Vanilkové rožteky

    Potrebujete: 240 g hladkej múky, 150 g masla, 100 g mletých orechov, 1 vajce, 100 g práškového cukru, štipku soli, práškový a vanilkínový cukor na obalenie

    Postup: Zo surovín vypracujte cesto. Cesto nechajte v chladničke aspoň hodinu. Spracujte ho potom do valca s priemerom asi 1,5 cm. Z valčeka ukrajujte kúsky vo veľkosti tiež asi 1,5 cm v rukách vytvarujte do tvaru rohlíčka. Naukladajte na plech vystlaný papierom a pečte na 180 °C dozlatista. Ešte horúce ich obaľte v práškovom cukre, ktorý ste zmiešali s vanilínovým cukrom. 

    Zdroj: Shutterstock

    Vanilkové rožky