Reklama

Najlepšia tekvicová polievka: Indiánsky recept známy stáročia chutí najlepšie!

Reklama

ndiánska tekvicová polievka je lahodná, krémová a plná teplých korenín, ktoré evokujú jeseň. Tento recept čerpá inšpiráciu z pôvodných severoamerických kuchýň, kde tekvica zohrávala dôležitú úlohu. Tekvicová polievka je výživná a vhodná aj pre vegetariánov.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká tekvica (Hokkaido alebo maslová tekvica)

  • 1 stredná cibuľa (nasekaná)

  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)

  • 1 lyžica olivového oleja (alebo masla)

  • 1 liter zeleninového vývaru (môže byť aj kurací vývar)

  • 1 lyžička mletej koriandrovej semienky

  • 1/2 lyžičky mletej rasce

  • 1/2 lyžičky škorice (voliteľné)

  • 1 lyžička údenej papriky (alebo klasickej sladkej papriky)

  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

    ";i:10;s:62:"

    1 šálka kokosového mlieka (alebo smotany na varenie)

    ";i:11;s:43:"

    Šťava z 1/2 limetky alebo citróna

    ";i:12;s:50:"

    Tekvicové semienka na ozdobu (voliteľné)

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšie typy na jesennú výzdobu: TOTO zvládnete ľavou zadnou aj sami
    Zdroj: gettyimages

    Postup:

    1. Príprava tekvice: Tekvicu rozkrojte na polovicu, vydlabte semienka (môžete ich upiecť ako občerstvenie), a nakrájajte ju na menšie kúsky. Nie je potrebné šúpať tekvicu Hokkaido, pretože jej šupka po uvarení zmäkne. Ak používate iný druh tekvice, môže byť potrebné ju ošúpať.

    2. Opekanie cibule a cesnaku: V hrnci rozohrejte olivový olej alebo maslo. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu.

    3. Pridanie korenín: Pridajte mletý koriander, rascu, údenú papriku a škoricu (ak používate). Koreniny krátko opečte spolu s cibuľou a cesnakom, aby uvoľnili svoje arómy.

    4. Pridanie tekvice: Do hrnca pridajte kúsky tekvice a premiešajte s cibuľou a koreninami. Nechajte ju chvíľu opekať, asi 5 minút.

    5. Zalejte vývarom: Prilejte vývar (zeleninový alebo kurací) a priveďte k varu. Potom znížte teplotu a varte na miernom ohni 20-25 minút, alebo kým tekvica úplne nezmäkne.

    6. Rozmixovanie polievky: Keď je tekvica uvarená, použite ponorný mixér (tyčový mixér) a polievku rozmixujte na hladkú krémovú konzistenciu. Ak nemáte ponorný mixér, môžete použiť klasický stolný mixér a polievku mixovať po častiach.

    7. Pridanie kokosového mlieka a limetky: Po rozmixovaní pridajte kokosové mlieko, ktoré polievke dodá krémovosť a jemný exotický nádych. Pridajte aj limetkovú alebo citrónovú šťavu pre vyváženie chutí. Ak nemáte kokosové mlieko, môžete použiť smotanu na varenie.

    8. Dochutenie: Polievku ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ a čierne korenie.

    9. Servírovanie: Tekvicovú polievku servírujte horúcu. Ozdobte ju opraženými tekvicovými semienkami, trochou kokosového mlieka, čerstvými bylinkami (napríklad koriandrom) alebo štipkou údenej papriky.

    Tipy:

    • Ak chcete polievku ešte výživnejšiu, môžete pridať pečené sladké zemiaky alebo mrkvu.

    • Na zjemnenie a sladkosť môžete pridať trochu medu alebo javorového sirupu.

    • Polievku podávajte s kúskom čerstvého chleba alebo krutónmi.