Najlepšia tekvicová polievka: Indiánsky recept známy stáročia chutí najlepšie!
2. 11. 2024, 15:33
ndiánska tekvicová polievka je lahodná, krémová a plná teplých korenín, ktoré evokujú jeseň. Tento recept čerpá inšpiráciu z pôvodných severoamerických kuchýň, kde tekvica zohrávala dôležitú úlohu. Tekvicová polievka je výživná a vhodná aj pre vegetariánov.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Ingrediencie:
1 stredne veľká tekvica (Hokkaido alebo maslová tekvica)
1 stredná cibuľa (nasekaná)
2 strúčiky cesnaku (nasekané)
1 lyžica olivového oleja (alebo masla)
1 liter zeleninového vývaru (môže byť aj kurací vývar)
1 lyžička mletej koriandrovej semienky
1/2 lyžičky mletej rasce
1/2 lyžičky škorice (voliteľné)
1 lyžička údenej papriky (alebo klasickej sladkej papriky)
Soľ a čierne korenie podľa chuti
";i:10;s:62:"1 šálka kokosového mlieka (alebo smotany na varenie)
";i:11;s:43:"Šťava z 1/2 limetky alebo citróna
";i:12;s:50:"Tekvicové semienka na ozdobu (voliteľné)

Zdroj: gettyimages
Postup:
Príprava tekvice: Tekvicu rozkrojte na polovicu, vydlabte semienka (môžete ich upiecť ako občerstvenie), a nakrájajte ju na menšie kúsky. Nie je potrebné šúpať tekvicu Hokkaido, pretože jej šupka po uvarení zmäkne. Ak používate iný druh tekvice, môže byť potrebné ju ošúpať.
Opekanie cibule a cesnaku: V hrnci rozohrejte olivový olej alebo maslo. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu.
Pridanie korenín: Pridajte mletý koriander, rascu, údenú papriku a škoricu (ak používate). Koreniny krátko opečte spolu s cibuľou a cesnakom, aby uvoľnili svoje arómy.
Pridanie tekvice: Do hrnca pridajte kúsky tekvice a premiešajte s cibuľou a koreninami. Nechajte ju chvíľu opekať, asi 5 minút.
Zalejte vývarom: Prilejte vývar (zeleninový alebo kurací) a priveďte k varu. Potom znížte teplotu a varte na miernom ohni 20-25 minút, alebo kým tekvica úplne nezmäkne.
Rozmixovanie polievky: Keď je tekvica uvarená, použite ponorný mixér (tyčový mixér) a polievku rozmixujte na hladkú krémovú konzistenciu. Ak nemáte ponorný mixér, môžete použiť klasický stolný mixér a polievku mixovať po častiach.
Pridanie kokosového mlieka a limetky: Po rozmixovaní pridajte kokosové mlieko, ktoré polievke dodá krémovosť a jemný exotický nádych. Pridajte aj limetkovú alebo citrónovú šťavu pre vyváženie chutí. Ak nemáte kokosové mlieko, môžete použiť smotanu na varenie.
Dochutenie: Polievku ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ a čierne korenie.
Servírovanie: Tekvicovú polievku servírujte horúcu. Ozdobte ju opraženými tekvicovými semienkami, trochou kokosového mlieka, čerstvými bylinkami (napríklad koriandrom) alebo štipkou údenej papriky.
Tipy:
Ak chcete polievku ešte výživnejšiu, môžete pridať pečené sladké zemiaky alebo mrkvu.
Na zjemnenie a sladkosť môžete pridať trochu medu alebo javorového sirupu.
Polievku podávajte s kúskom čerstvého chleba alebo krutónmi.