Reklama

Sezóna jabĺk je tu: Ako využiť bohatú úrodu naplno? Tieto rady sú na nezaplatenie

Reklama

Jeseň je neodmysliteľne spojená s jablkami, jedným z najobľúbenejších a najvýživnejších ovocí na svete. So začiatkom sezóny jabĺk je záhrada, trh alebo obchod plný týchto chrumkavých plodov, ktoré sú nielen chutné, ale aj plné vitamínov a antioxidantov. Ak neviete, čo s nimi, prinášame vám niekoľko nápadov, ako využiť bohatú úrodu naplno, od jednoduchých receptov po zdravé tipy.

Najjednoduchší spôsob, ako využiť jablká, je konzumovať ich surové. Jablká sú výborným zdrojom vlákniny, vitamínu C a antioxidantov. Pomáhajú udržať pocit sýtosti a sú ideálne ako rýchla desiata na cestách alebo zdravá alternatíva k sladkostiam. Siahnite po miestnych odrodách, ktoré sú v sezóne najčerstvejšie a najchutnejšie. Surové jablká môžete tiež nakrájať na plátky a podávať s orechovým maslom, medom alebo škoricou pre zvýraznenie chutí.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Sezóna jabĺk je tu: Ako využiť bohatú úrodu naplno? Tieto rady sú na nezaplatenie
    Zdroj: gettyimages

    Domáce jablkové pyré
    Jednoduchý spôsob, ako spracovať väčšie množstvo jabĺk, je pripraviť si domáce jablkové pyré. Stačí olúpať jablká, nakrájať ich a podusiť na miernom ohni s trochou vody, škorice a klinčekov. Pyré je výborné na raňajky s ovsenými vločkami, ako náplň do koláčov alebo len tak na lyžičku. Môžete ho tiež sterilizovať a uchovať na zimné mesiace.
    Pečené jablká: Jednoduchá a chutná dobrota
    Pečené jablká sú klasickou jesennou pochúťkou, ktorá dokáže potešiť každého. Stačí odstrániť jadro, jablká naplniť zmesou orechov, hrozienok, škorice a medu a piecť v rúre. Pečené jablká sú výborným dezertom, ktorý nezaberie veľa času a sú navyše zdravou alternatívou ku kalorickým sladkostiam.
    Jablkový koláč alebo štrúdľa
    Jablkový koláč je jedným z najobľúbenejších jesenných dezertov. Vôňa škorice a teplých jabĺk priamo z rúry vytvára pocit domova a útulnosti. Tradičný slovenský alebo rakúsky jablkový koláč (štrúdľa) je navyše skvelým spôsobom, ako využiť väčšie množstvo jabĺk. Ak preferujete niečo modernejšie, môžete vyskúšať bezlepkové alebo vegánske verzie tohto obľúbeného koláča.

    Ak máte veľa jabĺk a chcete niečo naozaj netradičné, môžete si pripraviť vlastný jablkový ocot. Tento ocot je skvelý na dochucovanie šalátov, ako prírodný čistič alebo dokonca ako prísada do rôznych domácich kozmetických výrobkov. Na prípravu octu potrebujete len jablkové šupky, cukor, vodu a trochu trpezlivosti, keďže fermentácia môže trvať niekoľko týždňov.