Spomaľte starnutie! Jedzte pravidelne tieto potraviny a omladnete!
14. 5. 2024, 19:04 (aktualizované: 30. 5. 2024, 15:28)

Môžete vďaka strave skutočne omladnúť? Výživová poradkyňa Katarína Grich vám prezradí, na ktoré potraviny sa zamerať.
Správne zvolenou životosprávou si určite môžete upevniť zdravie. Počuli ste však, že pomocou výživy môžete omladnúť? Stačí si do jedálneho lístka zaradiť potraviny, ktoré obsahujú látky potrebné na tvorbu sirtuínov, píše magazín Zdravie. Ešte ste o nich nepočuli?
Šikovné proteíny
Sirtuíny sú proteíny, ktoré majú v organizme široké spektrum účinkov. „Vplývajú na rôzne biologické procesy, na využitie energie, na lipolýzu, teda chudnutie, na regeneráciu, starnutie i zdravie. Je známe, že regulujú acetyláciu histónov, čo sa spája s ovplyvniteľnosťou aktivity génov,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Katarína Grich. „Hlavnou funkciou sirtuínov je regulácia energetického metabolizmu a odpoveď na stres. Tieto proteíny môžu napríklad pomáhať bunkám prispôsobiť sa na hladovanie tým, že aktivujú mechanizmy, ktoré zvyšujú využitie tukov ako zdroj energie.“ Sirtuíny zároveň môžu chrániť bunky pred poškodením, ktoré vyvoláva oxidačný stres a zápal. Často sa spájajú s predĺžením životnosti, ochranou proti neurodegeneratívnym ochoreniam či podporou celkového zdravia. Odborníci preto sústredili pozornosť na potraviny, ktoré môžu sirtuíny aktivovať. Stretnúť sa tak môžete s pojmom sirtuínová diéta alebo s anglickým pomenovaním sirtfood.
Správna stimulácia
Dlhšie boli známe dva spôsoby, ako aktivovať sirtuíny. Prvým bol pôst. Ak ho však držíte dlhodobo, telo vysiela poplašné signály, ktoré vyústia do pocitov hladu a zvýšenej podráždenosti. Pre zníženie prísunu energie budete častejšie unavení a strácate aj svalovú hmotu. Druhým známym spôsobom, ako aktivovať sirtuíny, bol šport. „Na efektívne výsledky je potrebný výrazne náročný a rozsiahly tréning. Táto záťaž je však pre väčšinu ľudí priveľká. Potom bol objavený tretí spôsobom stimulácie, a to prostredníctvom látok, ktoré sa vyskytujú v potrave,“ prináša dobrú správu Katarína Grich. Na ktoré potraviny sa oplatí sústrediť? Účinok takzvaného sirtuínového stravovania je založený najmä na rastlinných zložkách. Dôležité sú na príklad bielkoviny, hlavne ich stavebná látka leucín, ktorý pomáha zvyšovať pozitívny účinok sirtuínov na organizmus. Ideálny je teda príjem pestrej škály potravín bohatých na bielkoviny. Ide najmä o orechy, semená, strukoviny. Pravidelne si dajte aj ryby. Omega-3 mastné kyseliny majú pozitívny vplyv na spôsob fungovania sirtuínov.
Poznáte polyfenoly?
Na tanier určite patrí panenský olivový olej alebo vlašské orechy, ktoré patria k reprezentantom zdravých tukov. Pestrá skladba bielkovín, dostatok omega-3 mastných kyselín a vyrovnaný pomer vitamínov a minerálnych látok zabezpečia ideálnu bunkovú výživu. Ďalšou dôležitou skupinou sú potraviny bohaté na sekundárne rastlinné polyfenoly. „Počas miliónov rokov evolúcie si rastliny vyvinuli mimoriadne sofistikovaný systém reakcie na stres, a tak sa prispôsobili prostrediu, aby prežili. Jeho jadrom je silný arzenál rastlinných látok, ktoré nazývame polyfenoly,“ vysvetľuje výživová poradkyňa. „Ak tieto rastliny jete, prijímate aj polyfenoly. Ako som už spomínala, táto špecifická skupina protistresových chemikálií dokáže aktivovať naše sirtuíny.“
Od hrozna až po brokolicu
Pod polyfenoly odborníci zaraďujú napríklad resveratrol, flavonoidy, kvercetín, rutín, katechíny i izoflavonoidy. Medzi potraviny, ktoré sú bohaté na polyfenoly, patria najmä hrozno, čučoriedky, maliny, černice, jahody alebo aj kakao vrátane čokolády s vysokým obsahom kakaa či zelený a čierny čaj. Rovnako sa oplatí siahnuť po jablkách, hruškách, marhuliach, slivkách, čerešniach či citrusových plodoch. Neobchádzajte ani zeleninu. Určite si pravidelne servírujte jej zelené i červené druhy, ako sú napríklad brokolica, kel, rajčiny, paprika či červená kapusta. Nevynechajte ani tradičnú obilninu – pohánku. V prípade ovocia i zeleniny je ideálne, ak sa budete držať ich sezónnosti. Polyfenoly vo všeobecnosti posilňujú srdcový, obehový a imunitný systém, majú protizápalové a antimikrobiálne účinky. Známy je aj ich pozitívny vplyv na metabolizmus tukov, pôsobia antioxidatívne, zároveň sú veľmi nápomocné pri ochrane ciev či väzív.