Reklama

Spomaľte starnutie! Jedzte pravidelne tieto potraviny a omladnete!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Spomaľte starnutie! Jedzte pravidelne tieto potraviny a omladnete!
    Reklama

    Môžete vďaka strave skutočne omladnúť? Výživová poradkyňa Katarína Grich vám prezradí, na ktoré potraviny sa zamerať.

    Správne zvolenou životosprávou si určite môžete upevniť zdravie. Počuli ste však, že pomocou výživy môžete omladnúť? Stačí si do jedálneho lístka zaradiť potraviny, ktoré obsahujú látky potrebné na tvorbu sirtuínov, píše magazín Zdravie. Ešte ste o nich nepočuli?

    Šikovné proteíny

    Sirtuíny sú proteíny, ktoré majú v organizme široké spektrum účinkov. „Vplývajú na rôzne biologické procesy, na využitie energie, na lipolýzu, teda chudnutie, na regeneráciu, starnutie i zdravie. Je známe, že regulujú acetyláciu histónov, čo sa spája s ovplyvniteľnosťou aktivity génov,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Katarína Grich. „Hlavnou funkciou sirtuínov je regulácia energetic­kého metabolizmu a odpo­veď na stres. Tieto proteíny môžu napríklad pomáhať bunkám prispôsobiť sa na hladovanie tým, že akti­vujú mechanizmy, ktoré zvyšujú využitie tukov ako zdroj energie.“ Sirtuíny zá­roveň môžu chrániť bunky pred poškodením, ktoré vyvoláva oxidačný stres a zápal. Často sa spájajú s predĺžením životnosti, ochranou proti neurode­generatívnym ochoreniam či podporou celkového zdravia. Odborníci preto sústredili pozornosť na potraviny, ktoré môžu sir­tuíny aktivovať. Stretnúť sa tak môžete s pojmom sirtuínová diéta alebo s anglickým pomenova­ním sirtfood.

    Správna stimulácia

    Dlhšie boli známe dva spô­soby, ako aktivovať sirtuí­ny. Prvým bol pôst. Ak ho však držíte dlhodobo, telo vysiela poplašné signály, ktoré vyústia do pocitov hladu a zvýšenej podrážde­nosti. Pre zníženie prísunu energie budete častejšie unavení a strácate aj svalo­vú hmotu. Druhým zná­mym spôsobom, ako akti­vovať sirtuíny, bol šport. „Na efektívne výsledky je potrebný výrazne náročný a rozsiahly tréning. Táto záťaž je však pre väčšinu ľudí priveľká. Potom bol objavený tretí spôsobom stimulácie, a to prostred­níctvom látok, ktoré sa vy­skytujú v potrave,“ prináša dobrú správu Katarína Grich. Na ktoré potraviny sa oplatí sústrediť? Účinok takzvaného sirtuínového stravovania je založený najmä na rastlinných zložkách. Dôležité sú na­ príklad bielkoviny, hlavne ich stavebná látka leucín, ktorý pomáha zvyšovať pozitívny účinok sirtuínov na organizmus. Ideálny je teda príjem pestrej škály potravín bohatých na biel­koviny. Ide najmä o orechy, semená, strukoviny. Pravi­delne si dajte aj ryby. Ome­ga­-3 mastné kyseliny majú pozitívny vplyv na spôsob fungovania sirtuínov.

    Poznáte polyfenoly?

    Na tanier určite patrí panenský olivový olej alebo vlašské orechy, ktoré patria k reprezentantom zdravých tukov. Pestrá skladba bielkovín, dostatok omega­-3 mastných kyselín a vyrovnaný pomer vitamínov a minerálnych látok zabezpečia ideálnu bunkovú výživu. Ďalšou dôležitou skupinou sú po­traviny bohaté na sekun­dárne rastlinné polyfenoly. „Počas miliónov rokov evolúcie si rastliny vyvi­nuli mimoriadne sofisti­kovaný systém reakcie na stres, a tak sa prispôsobili prostrediu, aby prežili. Jeho jadrom je silný ar­zenál rastlinných látok, ktoré nazývame polyfe­noly,“ vysvetľuje výživová poradkyňa. „Ak tieto rastliny jete, prijímate aj polyfenoly. Ako som už spomínala, táto špecific­ká skupina protistreso­vých chemikálií dokáže aktivovať naše sirtuíny.“

    Od hrozna až po brokolicu

    Pod polyfenoly odbor­níci zaraďujú napríklad resveratrol, flavonoidy, kvercetín, rutín, katechí­ny i izoflavonoidy. Medzi potraviny, ktoré sú bohaté na polyfenoly, patria najmä hrozno, čučoriedky, mali­ny, černice, jahody alebo aj kakao vrátane čokolády s vysokým obsahom kakaa či zelený a čierny čaj. Rov­nako sa oplatí siahnuť po jablkách, hruškách, marhu­liach, slivkách, čerešniach či citrusových plodoch. Neobchádzajte ani zele­ninu. Určite si pravidelne servírujte jej zelené i čer­vené druhy, ako sú naprí­klad brokolica, kel, rajčiny, paprika či červená kapusta. Nevynechajte ani tradičnú obilninu – pohánku. V prí­pade ovocia i zeleniny je ideálne, ak sa budete držať ich sezón­nosti. Polyfenoly vo všeobecnosti posilňujú srdcový, obehový a imunitný systém, majú protizápalové a antimikro­biálne účinky. Známy je aj ich pozitívny vplyv na metabolizmus tukov, pôsobia antioxidatívne, zároveň sú veľmi nápomocné pri ochrane ciev či väzív.