Toto sú probiotické potraviny, ktoré vám pomôžu schudnúť!
15. 5. 2023, 9:39 (aktualizované: 30. 5. 2024, 15:24)

Zdroj: shutterstock
Výskumy naznačujú súvislosť medzi probiotikami a chudnutím. Ukazuje sa, že pôsobením probiotík sa znižuje vstrebávanie tukov z potravy a dokonca podporujú väčší výdaj energie.

Črevo, ústa či koža obsahujú probiotiká, čiže dobré baktérie prospešné pre naše telo. Ich výhody sú naozaj rôznorodé, no pokiaľ ide o trávenie, posilňujú črevnú stenu a vytvárajú bariéru, ktorá odpudzuje škodlivé látky, ktoré spôsobujú potravinovú intoleranciu, zápaly a tiež kilá navyše. Probiotiká majú teda určitý význam pri chudnutí, ale nemožno očakávať, že len ich užívaním zhodíte nadbytočné kilá. Môžu však byť nápomocné, píše Zdravie.sk.
Aj keď sa probiotiká dajú kúpiť vo forme doplnkov, viaceré potraviny ich obsahujú veľké množstvo v prirodzenej forme. Existuje niekoľko probiotických potravín, ktoré môžu podporiť chudnutie a zlepšiť vaše trávenie. Tu je niekoľko možností:
Zdroj: Shutterstock
Biely jogurt je výbornou voľbou ak chcete schudnúť a doplniť si probiotiká.
1. Jogurt
Jogurt prirodzene obsahuje probiotiká z druhov Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Bežne sa do neho pridávajú i ďalšie živé baktérie, uvedené sú na obale.
Zdroj: Shutterstock
Kvasené uhorky sú skvelá príloha aj k mastnejšiemu jedlu. Probiotiká bránia uladaniu všetkého tuku...
2. Kyslé/kvasené uhorky
Fermentácia čiže kvasenie zvýrazňuje prítomnosť probiotík v nakladanej zelenine, nemusí ísť nutne len o uhorky.
Zdroj: Shutterstock
Banány sú výborné prebiotiká, čiže potravina skvelá pre probiotiká, prospešné črevné baktérie.
3. Banány
Konzumácia banánov poskytuje špecifické sacharidy, ktoré majú tú vlastnosť, že umožňujú rozvoj dobrých baktérií v tráviacom trakte.
Zdroj: Shutterstock
Pri výrobe piva vzniká prírodný výživový doplnok s úžasnými zoštíhľujúcimi účinkami – pivné kvasinky.
4. Pivovarské kvasnice
Pivovarské kvasnice obsahujú špecifický bakteriálny kmeň, ktorý je zdrojom veľmi kvalitných probiotík.
Zdroj: Shutterstock
Jablčný ocot má množstvo pozitívnych vlastností a účinkov na zdravie.
5. Jablčný ocot
Uistite sa, že si vyberiete nepasterizovaný jablčný ocot , aby ste mali prospech z probiotík zo špecifickej kyseliny, ktorá ho tvorí.
Zdroj: Shutterstock
Kefír, acidko, kyslé mlieko... Tam všade je mnoho prospešných baktérií pre naše črevá a organizmus.
6. Kefír
Fermentované mlieko pripomínajúce tekutý jogurt je bohaté na mliečne baktérie a kvasinky, obsahuje veľké množstvo probiotík.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Pasta miso, fermentovaná nátierka zo sóje.
7. Produkty získané zo sóje
Sója, tempeh, miso sú plné probiotík. Sójové a tamari omáčky tiež, ale pozor: obsahujú aj veľa sodíka, ktorý je pri nadmernej konzumácii zdraviu škodlivý. Príliš veľa sodíka z dlhodobého hľadiska môže totiž spôsobiť vysoký krvný tlak.
Zdroj: Shutterstock
Kyslá kapusta je doslova superpotravina.
8. Kyslá kapusta
Hovoríme tu o kvasenej bielej kapuste, tradičnom slovenskom jedle z kyslej kapusty. Fermentácia premieňa cukor na kyselinu mliečnu, čo je zdroj kvalitných probiotík.
Zdroj: Canva
Pór by sa mal stať súčasťou vašej kuchyne, ak chcete prijímať probiotiká v prirodzenej forme.
9. Pór
Skvelá zelenina plná probiotík, čo z neho robí spojenca pre dobré zdravie našich čriev. Podobné vlastnosti má aj cibuľa.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Artičoka je prirodzený zdroj prebiotík, ktoré sú potravou probiotík a lepšie sa množia.
10. Artičok
Artičok je tiež šampiónom v zlepšovaní kvality vašej črevnej flóry .
Pri výbere probiotických potravín sa uistite, že sa jedná o kvalitné, neupravované potraviny a že ich konzumujete v rámci vyváženej stravy. Nezabúdajte, že pri chudnutí je dôležité dodržiavať kalorický deficit a pravidelnú fyzickú aktivitu.